Цените на петрола се покачват умерено по време на търговията в петък сутринта, след като паднаха до многомесечни дъна предишния ден.

Днес към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 94,60 долара за барел, което е с 0,48 долара повече от края на предходната сесия. В четвъртък цената на тези контракти се понижи с $2,66 (2,75%) до $94,12 за барел, което е най-ниското ниво от 18 февруари.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 89,24 долара за барел, което е с 0,70 долара над крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара вчера тези контракти поевтиняха с $2,34 (2,12%), до $88,54 за барел, най-ниското ниво от 2 февруари.

Вчера пазарът беше притиснат от опасенията на инвеститорите, че покачващите се лихвени проценти и забавянето на глобалното икономическо възстановяване ще окажат значително негативно влияние върху търсенето.

През изтичащата работна седмица цените на петрола може да паднат с почти 10%, пише Trading Economics.

Страховете на инвеститорите за рецесия в световната икономика се засилиха след резултатите от заседанието на централната банка на Англия, която реши да повиши основния лихвен процент до 1,75% от 1,25% годишно, което е рекорден темп от 1995 г. насам.

Инвеститорите в петък очакват статистика за безработицата в САЩ за юли. Анкетирани от Trading Economics анализатори прогнозират, че нивото на безработица в страната се е запазило на 3,6%, а броят на работните места в икономиката на САЩ (с изключение на селскостопанския сектор) се е увеличил с 250 хиляди миналия месец, след като през юни се повиши с 372 хиляди.