Цените на петрола показват лека тенденция към понижаване в четвъртък сутринта след скок от 3% ден по-рано.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време поевтиняха с $0,14, до $86,82 за барел. Преди ден цената на тези контракти се повиши с 3,2% до 86,97 долара за барел. Цената на януарските фючърси за Brent, които изтекоха в сряда, се покачи с 2,9% по време на сесията, възлизайки на $85,43 за барел.

Котировките на фючърсите за американския WTI за януари на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижиха с $0,19, до $80,36 за барел. Тези контракти в сряда поскъпнаха с 3% и достигнаха 80,55 долара за барел.

През ноември цената на Brent падна с 9,9%, а на WTI - с 6,9%, главно поради безпокойството на инвеститорите поради по-ниското търсене в Китай, причинено от новите ограничения, свързани с епидемията от коронавирус.

В сряда обаче пазарът на петрол беше подкрепен от новината, че китайските власти облекчиха анти-COVID мерките в редица градове и провинции, включително Пекин. Инвеститорите очакват китайските власти да се откажат от политиката си на "нулева толерантност" към коронавируса след масовите протести в страната по-рано тази седмица.

Освен това официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показват седмично намаление на стоковите петролни запаси с 12,58 милиона барела ,до 419,08 милиона барела. В същото време експертите очакваха намаление на тези резерви само с 3,12 милиона барела.

Вниманието на пазара постепенно се измества към срещата на ОПЕК +, която ще се проведе на 4 декември. Някои анализатори очакват алиансът да реши да намали допълнително производствените квоти.