Петролът опитва да се възстанови във вторник сутринта след ценовия срив в предишните три сесии. Както Ройтерс съобщи към момента ОПЕК+ не вижда необходимостта от пускане на повече петрол на пазара извън това, което вече е планирано, въпреки призивите на САЩ да добавят още суров петрол. И днес петролните котировки отново се понижават, след като спаднаха с общо около 3% в предишните три сесии.

Междувременно сривът на афганистанското правителство през уикенда също е в мислите на инвеститорите, тъй като страната се намира между Южна и Източна Азия и богатия на петрол Близкия изток. Притесненията за по-слабото търсене в Китай продължиха след съобщенията в понеделник, че ежедневната обработка на суров петрол през миналия месец е спаднала до най-ниското ниво от май 2020 г. Междувременно свежите данни от втората по големина икономика показват рязко забавяне на индустриалното производство, продажбите на дребно и фиксираните инвестиции. през юли. Също така, инфекциите продължават да нарастват в много страни, като Австралия и Япония затягат ограниченията, пише Тrading Еconomics.

Цената на октомврийските фючърси на Brent към 9:15 часа българско време на лондонската борса ICE Futures спада с 0,16 долара, до 69,35 долара за барел. По време на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с 1,08 долара (1,5%), до 69,51 долара за барел.

Септемврийските фючърси за американския WTI в същото време поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,14 долара, до 67,15 долара за барел. Ден по-рано цената на WTI падна с 1,15 долара (1,7%) до 67,29 долара за барел.

Бързото разпространение на новия делта вариант на коронавируса предизвика нова вълна от притеснения относно перспективите за търсене на суровини на световния пазар.

Статистиката от Китай, публикувана в понеделник, показа, че икономиката на страната вече е почувствала негативното въздействие на ограничителните мерки, въведени за ограничаване на "Дделта" К-19. В САЩ потреблението на бензин е намаляло за трета поредна седмица, според данни от Descartes Labs.

В Индия обаче търсенето на бензин през първата половина на август остана над нивата през същия период през предкризисната 2019 г., съобщи Bloomberg.

"Периодичните корекции на петролния пазар вероятно ще бъдат краткосрочни, а дългосрочната тенденция остава бича", казва Джон Дрискол, анализатор в JTD Energy Services. "

Експертите на Goldman Sachs смятат, че заплахата от разпространението на "Делта" за петролния пазар е временна и се придържа към прогнозата, според която цената на Brent ще се повиши до 80 долара за барел през следващото тримесечие поради липсата на предлагане на пазара.