Цените на петрола от еталонните световни марки се понижават в четвъртък, след като данните показаха пореден ръст на запасите от суровината в САЩ. Освен това на пазарите се запазва безпокойството по повод възможни излишъци на предлагането, макар перспективите за съкращаването на добива от ОПЕК да сдържа падането на котировките.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта поевтиняват с 20 цента до $63,29 за барел.

Американският еталон WTI се търгува по $54,54 за барел, с около10 цента под нивото то закриване на сесията вчера.

В сряда пазарът безуспешно се опита да отиграе спада на котировките с над 6 на сто от ден по-рано, но цените нараснаха без да компенсират този срив. В хода на сесията Brent се покачи с $0,95 (1,52%) - до $63,48 за барел при закриването на търговията, а стойността на WTI се увеличи с $1,20 (2,25%), до $54,63 за барел.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица за поред път растат - този път с 4,9 млн. барела до 446,91 милиона, съобщи Управлението за енергийна информация (EIA) в сряда. Общият обем на стоковите резерви е с максимален размер от декември миналата година.

По данни на EIA добивът на петрол в САЩ остава на рекордното ниво от 11,7 милиона барела на денонощие.

Реалната опасност от излишъци при предлагането на петролния пазар може да доведе до още по-голямо намаление на цените, затова от ОПЕК вече се чуват гласова за ново съкращаване на добива.

В същото време президентът Доналд Тръмп вчера в Туитър похвали Саудитска Арабия за сегашното намаление на цените на петрола и призова за по нататъшното тяхно понижение.