Цените на петрола от еталонните световни марки и в сряда сутринта спадат, след като се понижиха вчера заради данните за ръста на запасите в САЩ и увеличаването на добива в Либия.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 18 цента - до $72,28 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $0,15 (0,21%) - до $72,46 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време намалява с 33 цента - до $66,71 за барел. В хода на предишната сесия цената спадна с $0,16 (0,24%) - до $67,04 за барел.

Според данните на Американския институт по (API), събирани на доброволен принцип, запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 3,66 млн. барела.

Официалните данни за състоянието на запасите на енергийното министерство на САЩ ще бъдат публикувани по-късно днес.

В същото време агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че добивът на петрол в Либия се е покачил до над 1 млн. барела на денонощие. Това е с 40-50% над нивото на производството през юли.

Инвеститорите стават все по-консервативни заради опасенията за възможно понижение на световното търсене, свързано със забавянето на глобалната икономика. И то съпроводено с паралелно увеличаване на добива в някои страни, отбелязват анализаторите.