Цените на петрола във вторник удържат положителната си динамика от вчера като ръстът на котировките се подкрепя от прогнозите за стабилно нарастване на търсенето и оптимистичната риторика на ОПЕК.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 0,15 процента до $65,64 за барел. В понеделник цената подскочи с $1,17 и в края на сесията достигна $65,54 за барел.

Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват по $62,68 за барел, с 0,18 процента над цената то края на вчерашната сесия. Тогава котировките се вдигнаха значително - с $1,32 (2,2%), до $62,57 за барел.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ), световното търсене на суровината ще расте в близките пет години, докато добивът в сраните от ОПЕК ще се увеличава със значително по-малки темпове.

Думите на генералния секретар на картела Мухамед Баркиндо пред отрасловата конференция CERAWeek в Хюстън също подкрепиха пазара, отбелязва Reuters.

Той нарече споразумението ОПЕК + за ограничаване на добива, неразрушимо като Гибралтарската скала.

Анализаторите на BMI Research на свой ред преразгледаха в посока повишаване прогнозите си за цените на европейската марка Brent до $67 за барел през 2018 година.