Петролът поевтинява в понеделник сутринта заради данните за нарастване на експорта на Саудитска Арабия. А така също и заради информация за планове на САЩ да използва петрол от стратегическите си резерви за сдържане на цените, ако се наложи.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се понижава с $0,47 - до $74,86 за барел. В петък контрактите поскъпнаха с $0,88 (1,18%) - до $75,33 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) днес сутринта поевтинява с $0,46 - до $70,55 за барел. През последната търговска сесия тези контракти поскъпнаха с $0,68 (0,97%) - до $71,01 за барел.

За миналата седмица като цяло Brent поевтиня с 2,3%, а WTI - с 3,8%.

Саудитска Арабия е доставила допълнителни обеми от суровината на два азиатски купувача, след като е изпълнила напълно контрактните си задължения и за август, съобщава Bloomberg.

The Wall Street Journal пише на базата на свои добре осведомени източници, че американски и други западни официални лица разглеждат възможността да се използва петрол от стратегическите запаси, ако ръстът на предлагането не успее да задържи ново по-голямо покачване на цените.

Цената на септемврийските петролни контракти на Шанхайската международна енергийна борса тази сутрин се задържана на ниво 495,5 юана за барел.

Инвеститорите очакват също така резултатите от срещата на американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин днес в Хелзинки.