Цените на петрола спадат във вторник сутринта, след като се повишиха в края на последната сесия. Стоковите пазари са натежали от страхове за глобална рецесия на фона на повишените рискове във финансовия сектор.

Към 9:10 часа българско време стойността на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $73,29 за барел, което е с $0,50 (0,96%) по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията предния ден тези контракти поскъпнаха с $0,92 до $73,79 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 67,27долара за барел, което е с 0,37 долара по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с $0,9 до $67,64 за барел.

"Петролът е под натиска на общата слабост на икономиката, тъй като прогнозите за глобалния БВП се влошават поради опасенията за финансовия сектор. Търсенето е силно зависимо от перспективите за икономическия растеж", каза Боби Фрейзър от Schneider Electric.

Пазарът е в очакване и на резултатите от мартенското заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще приключи в сряда вечерта. Консенсусните прогнози прогнозират увеличение с 25 базисни пункта на основния лихвен процент, като много икономисти също така очакват ставките да останат без промяна.

"Волатилността вероятно ще продължи тази седмица, фокусът ще остане върху проблемите на финансовия пазар. Освен това чакаме срещата на Фед, което увеличава несигурността", пишат анализатори от ING Bank.