Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък се понижават заради песимизма по отношение перспективите на глобалната икономика и по-големия от очакваното ръст на запасите в САЩ.

Днес сутринта декемврийските фючърси за сорта Brent поевтинява на лондонската борса с $0,13, до $58,19 за барел. В хода на вчерашната търговия цената на тези котировки се покачи с $0,08, до $58,32 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадат с $0,08 - до $52,51 за барел. В сряда WTI поевтиня с $0,04, до $52,59 за барел.

Вестник South China Morning Post съобщава в четвъртък, че представители на Китай и САЩ не са успели да постигнат прогрес на търговските преговори на равнище заместник главни преговарящи Според сведения на изданието, китайс8ката делегация начело с вицепремиера Лю Хе има намерение да напусне Вашингтон след първия ден на преговори, макар ч есе предвиждаше те да продължат два дни.

Представител на американския президент съобщи, че на Белия дом не са известни такива планове. Bloomberg информира на база свои източници, че Лю Хе ще бъде в САЩ до петък включително.

Енергийното министерство на САЩ публикува в сряда данни, според които стоковите запаси от петрол в страната през миналата седмица са се увеличили с 2,93 млн. барела. Експерти, анкетирани от &P Global Platts, очакваха ръст от 2,4 млн. барела. А данните на Американския институт за петрола (API), посочиха повишаване на запасите от суровината с 4,13 млн. барела.

Съгласно официалните данни, запасите от бензин в САЩ са се съкратили с 1,2 млн. барела, а на другите дестилати - с 3,9 млн. барела.