Цените на петрола умерено се понижават в понеделник сутринта, инвеститорите очакват срещата на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+.

Към 9:12 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,65, до $86,01 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с $0,81 (0,9%) до $86,66 за барел.

В същото време цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижава с $0,79, до $78,88 за барел. По време на предишната сесия тези договори поевтиняха с $1,33 (1,6%) до $79,68 за барел.

Общо през изминалата седмица котировките за Brent паднаха с 1,1%, а на WTI - с 2,4%.

"Петролните търговци фиксират печалби в края на месеца и възприемат изчаквателен подход преди срещите на ОПЕК+ и Федералния резерв на САЩ. Техните резултати ще станат известни на 1 февруари, преди влизането в силата на забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти от 5 февруари", каза старши пазарен анализатор в The Price Futures Group Фил Флин.

Броят на активните петролни платформи в САЩ е намалял с 4 единици миналата седмица до 609, съобщи компанията за петролни услуги Baker Hughes. Със същия брой се увеличават и газовите инсталации до 160 действащи съоръжения.