Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта, инвеститори и търговци чакат следващата среща на ОПЕК+.

Днес към 9:18 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,65 на лондонската борса ICE Futures до $103,32 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $2,14 (2,1%) до $103,97 за барел. Септемврийските фючърси, които се търгуваха за последен ден в петък, поскъпнаха с $2,87 до $110,01 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна с $0,97, до $97,48 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $2,20 (2,3%) до $98,62 за барел.

Участниците на петролния пазар са в очакване на резултатите от следващата среща на министрите на страните от пакта ОПЕК+, която ще се проведе тази седмица в сряда. Прогнозите са алиансът да потвърди нивото на увеличение на производството на петрол през септември, въпреки призивите на САЩ за по-силно увеличаване на производството. Въпреки това министрите може да обсъдят и леко увеличение на нивото на добива, казаха анализатори от Phillip Securities Research.

Пазарът остава загрижен относно перспективите за глобален икономически растеж в бъдеще. Много експерти прогнозират началото на рецесия, което може да доведе до спад в търсенето на петрол. Миналата седмица стана известно, че БВП на САЩ през второто тримесечие е спаднал с 0,9% , докато анализаторите очакваха растеж. Индикаторът спада за второ поредно тримесечие, което отговаря на техническото определение за рецесия.

Индексът на активността на индустриалния сектор в Китай, един от най-големите потребители на петрол, през юли неочаквано падна под 50 пункта - границата, която разделя повишаването на активността от спада. Спадът се дължи на опасенията на предприятията за спорадични огнища на коронавирус в някои градове на страната, както и на прогнози за влошаване на икономическата ситуация в света.