Цените на петрола се покачиха до шестседмични върхове и продължават да растат във вторник сутринта с наближаването на нова тропическа буря в Мексиканския залив. В същото време производителите на петрол в региона още не са се възстановили от урагана Айда.

Тропическата буря Никълъс, която може да достигне ураганната сила, преди да достигне сушата, вероятно ще причини обилни дъждове в Хюстън и части от Луизиана.

Royal Dutch Shell, най -големият производител на петрол в Мексиканския залив, вече започна евакуация на работници от офшорни платформи в подготовка за урагана.

Повече от две седмици след преминаването на Айда, работата на съоръжения, осигуряващи около 44% от добива на петрол в американската част на Мексиканския залив, все още не се възстановява.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:20 ч. българско време във вторник възлиза на 74,05 долара за барел, което е с 0,54 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,59 долара (0,8%) - до 73,51 долара за барел, максимална цена от 30 юли.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия мемент се търгуват по 71,03 долара за барел, 0,58 долара по-скъпо от крайната стойност на предишната сесия. В понеделник цената на тези договори нарасна с 0,73 долара (1,1%) до 70,45 долара за барел, най-високо ниво от 3 август насам.

Нова тропическа буря Никълъс в Мексиканския залив може да ескалира в ураган и да удари Тексас през следващите дни.

"Заплахата от нови смущения в добива поради екстремни метеорологични условия създава грижи за производителите и също така е причината търговците да добавят премия към пазарната цена на петрола", каза анализаторът на Rystad Energy Нишант Бхушан.

ОПЕК, която публикува месечния си пазарен преглед в понеделник, запази своята оценка за растежа на търсенето на петрол през 2021 г. Точно както преди месец, експертите очакват глобалното потребление тази година да се увеличи с 6 милиона барела на ден спрямо 2020 г. В същото време експертите са повишили оценката за потреблението на суровини през 2020 г. със 110 хил. барела на денонощие, така че се очаква до края на 2021 г. то да възлиза на 96,68 млн. барела на денонощие.