Цените на петрола се покачват във вторник, подкрепяни от ограничаването на добива в рамките на пакта ОПЕК+ и прогнозите на МФВ за повишен глобален икономически растеж.

Сутринта фючърсите за европейския сорт Brent поскъпват 0,59 процента до $69,44 за барел. Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват по $64,02 за барел, с 0,71 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

По оценка на Международния валутен фонд ръстът на световната икономика ще достигне 3,9 на сто през тази и следващата години. Това превишава предишната прогноза на Фонда с 0,2 процентни пункта.

Сред другите фактори за подема на петролните цени анализаторите посочват ефективното действие на споразумението за съкращаването на добива между членовете на ОПЕК и страни производители и износители на суровината извън картела, вкл. Русия.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза преди два дни по време на мониторинговия комитет за пакта ОПЕК+, че участниците в споразумението са единни за това, трябва да продължат сътрудничеството си и след края на неговото действие - декември 2018 година.

Според експерти, цитирани от Reuters, балансът на пазара ще се запази през цялата 2018 г., но в четвъртото тримесечие световните запаси от суровината може да се увеличат. Затова те повишиха прогнозите си за средногодишната цена на еталонните марки Brent и WTI с $10 - до $65 и $60 за барел съответно.

В същото време има редица експерти, които посочват за рисковете от понизителна тенденция при котировките, заради спадащата рентабилност на преработката. Това се наблюдава в Азия, вече става актуално и за Европа и САЩ.