Петролните цени продължават да се покачват в четвъртък, търговците чакат ключова среща на министрите от страните от ОПЕК + заради липса на ясни сигнали за това колко продукция ще се върне на пазара.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време поскъпнаха с 0,41 долара до 64,48 долара за барел. В сряда тези контракти повишиха цената си с $1,37 (2,2%) - до $ 64,07 за барел.

По същото време цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдига с 0,35 долара, до 61,63 долара за барел. В хода на предишната сесия те поскъпнаха с 1,53 долара (2,6%) - до 61,28 долара за барел.

Заседанието на Комитета за мониторинг на министрите на ОПЕК (JMMC) на 3 март приключи, без да се отправят препоръки за общата среща на министрите.

"Резултатът от днешната среща на ОПЕК + ще бъде ключов за бъдещата посока на петролния пазар", каза Уорън Патерсън, мениджър на стоковата стратегия в ING Bank NV, пред Bloomberg. Той очаква, че общото производство на суровината от страните, участващи в пакта ОПЕК + ще се увеличи с 1,5 милиона барела на ден от април, включително поради отказа на Саудитска Арабия от доброволни ограничения на производството.

"Пазарът може лесно да "усвои "допълнителни доставки в такъв обем и дори повече", смята експертът.

Данните от американското министерство на енергетиката, публикувани в сряда, показват рекордно увеличение на запасите от нефт в страната през миналата седмица - с 21,56 милиона барела. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, средно прогнозираха увеличение на резервите от 1,3 милиона барела.

Запасите от петрол в терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, се увеличиха с 500 хиляди барела през седмицата.

Стоковите резерви от бензин в САЩ намаляват с 13,62 милиона барела, а на дестилатите се свиват с 9,72 милиона барела.