Петролните цени в сряда се покачват заради данните за силен спад на запасите от суровината в САЩ.

Днес сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват на ниво $64,75 за барел, с $0,59 над цената от закриването на сесията във вторник. В хода на търговията вчера те поскъпнаха с 5 цента, до $64,16 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с на $0,8 - до $58,63 за барел. Във вторник тези контракти покачиха цената си с $0,17, до $57,83 за барел.

Американският институт по петрола (API) съобщи, че стоковите запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 8,13 млн. барела, на бензин с 257 хиляди барела, а на другите дестилати са се увеличили с 2,1 млн. барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официалните данни за състоянието на запасите по-късно в сряда. Анализаторите на IHS Markit очакват тези от петрол да са намалели с 2,1 млн. барела, а тези от бензин - с 400 хиляди барела.

Ако данните на министерството потвърдят прогнозите на експертите и API, това означава, че запасите от суровината в САЩ се съкращават четвърта седмица поред.