Петролните цени продължават да се покачват в понеделник, след като миналата седмица се повишиха с над 8%. Оптимизмът на пазара е подкрепен от новините за ваксината срещу коронавируса, с подписването на най-голямото споразумение за свободна търговия в света и надеждите за не толкова тежки карантинни мерки в САЩ.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,27 часа българско време) поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,53 долара (1,24%) до 43,31 долара за барел. В петък Brent поевтиня с $ 0,75 (1,7%) до $ 42,78 за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) нараснаха с 0,62 долара (1,52 %), до 40,75 долара за барел. През последната сесия тези контракти спаднаха с 0,99 долара (2,4%) - до 40,13 долара за барел.

Миналата седмица цената на сорта Brent се покачи с 8,4%, а на WTI - с 8,1%, показват данните на Dow Jones Market Data. Пазарът беше подкрепен от новините за успешни изпитания на ваксина срещу коронавирус.

В понеделник покачването на цените на петрола се подсилва от надеждите, че карантинните мерки в САЩ този път няма да бъдат толкова тежки, колкото през пролетта по време на първата вълна на коронавирус. Един от най-добрите съветници на Джо Байдън по борбата срещу разпространението на болестта, Вивек Мърти, нарече блокирането краен вариант. В интервю за телевизия Fox той отбеляза, че властите на страната са научили много от пролетта, така че те разглеждат санитарните мерки не като "бутон за изключване", а като "регулатор, който може да бъде увеличен или намален в зависимост от степента на опасност".

"Изказването на съветника на Байдън, че се противопоставя на твърдото блокиране на национално ниво, е добра новина за търсенето на енергоносители в Северна Америка. Това е една от основните новини, които повишават цените тази сутрин", коментира стратегът на DailyFX Маргарет Янг пред S&P Global Platts.

В допълнение, оптимизмът на пазара е свързан с подписването от страните от АСЕАН през уикенда в Ханой на най-голямото споразумение за свободна търговия в света или на документа за цялостно регионално икономическо партньорство (RCEP). Това споразумение създава търговско обединение, който представлява една трета от световния БВП. Според Маргарет Янг това споразумение "може да осигури дългосрочна подкрепа за икономическа дейност в региона".

Междувременно данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на действащите производствени мощности в САЩ за осма поредна седмица. Броят на работещите петролни платформи миналата седмица се е увеличил с 10, до 236 единици.