Котировките на петрола и днес се повишават, продължавайки 6-процентно ценово рали от предишната търговска сесия. И то, въпреки че запасите от суровината в САЩ са се повишили повече от прогнозираното.

Във вторник петролът поскъпваше, доколкото членове на ОПЕК демонстрираха готовност да продължат усилията за постигане на споразумение за ограничаване на добива. Защото пренасищането на световните петролни пазари продължава вече две години .

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се търгуват по $47,21 за барел, с 0,55 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

В същото време котировките за американския еталон WTI се покачиха с 0,44 процента до $46,01 за барел.

Членовете на ОПЕК постигнаха през септември съгласие да се съкрати добива, но две седмица преди срещата във Виена между тях и производители извън картела остават доста разногласие за ключови детайли на бъдещо споразумение в тази посока.

Американският институт по петрола (API) във вторник съобщи, че запасите от суровината в САЩ са нараснали по-силно от очакваното. По данни на API, през миналата седмица те са се увеличили с 3,6 милиона барела до общ обем от 488,8 милиона. Анализаторите прогнозираха ръст от 1,5 милиона барела.

По-късно днес Управлението за енергийна информация на САЩ ще изнесе официалните данни за състоянието на запасите от петрол в страната.