Цените на петрола във вторник се променят разнопосочно. На северноамериканския WTI, растат подкрепяни от ограниченията на доставките от Канада за САЩ, докато котировките на европейския Brent са на минус.

Днес сутринта априлските фючърси за сорта Brent поевтиняват с 0,29 процента до $65,48 за барел.

Контрактите за американския еталон WTI се търгуват по $62,31 за барел, с 1 процент над цената от края на вчерашната сесия.

Тръбопроводът Keystone, който подава петрол от нефтените пясъци на Алберта, Канада към преработвателни заводи в САЩ, работи от началото на годината на непълна мощност заради авария. Ограничаването на тези доставки поддържа цената на WTI.

Що се отнася до европейския еталон Brent, то против неговата цена действат отслабването на долара и понижението на азиатските фондови пазари.

Но като цяло, считат отрасловите експерти, ограничаването на добива от споразумението ОПЕК+ подържа добре петролния пазар от началото на тази година.

Генералният секретар на картела Мухамед Баркиндо казал вчера, че участниците в пакта изпълняват неговите условия 133 процента през януари. А за цялата минала година, той оценява степента на изпълнение на споразумението на 107 процента.