Цените на петрола варират между ръст и спад във вторник сутринта и вчерашната борсовата търговия.

Търговците оценяват както сигналите за отслабване на глобалния икономически растеж, така и перспективите за намаляване на предлагането на горива на световния пазар. По-специално, инвеститорите чакат подробности за промотирания от САЩ план за налагане на таван на цените на руския петрол, съобщава Bloomberg.

Към 9:20 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,21 на борсата ICE Futures в Лондон, до $93,47 за барел. В понеделник цената им спадна с $0,24 (0,3%) до $93,26 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи в същото време с $0,18, до $84,76 за барел. По време на предходната сесия договорът поевтиня с $0,47 (0,6%), до $84,58 за барел.

Публикуваната преди ден статистика от Китай - най-големият вносител на петрол в света, беше смесена. Растежът на БВП на страната през третото тримесечие надхвърли прогнозите , докато септемврийското увеличение на продажбите на дребно е най-ниското от 4 месеца, а увеличението на вноса не отговаря на очакванията на експертите.

Освен това докладите за ограниченията и блокиране заради ковид пандемията в големия град Гуанджоу намалиха апетита за риск на световните пазари, включително и за търсенето на петрол.

"Възможно е рисковете от рецесия, както и спад в търсенето в Китай, да са преувеличени и да са вече отчетени от пазара. Съкращаването на добива от страните от ОПЕК+ през ноември и влизането в сила на ембаргото за доставка на руски петрол в Европейския съюз през декември са основните фактори, които ще послужат като катализатори за покачването на цените и ще доведат до повишаването им до 100 долара за барел до края на годината", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, пред Bloomberg.