Котировките на петрола от основните еталонни марки се вдигат в понеделник след осезаем спад миналата седмица, когато Brent загуби около 8% от цената си, а WTI - 7,4%.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта в 9,15 часа българско време нараснаха с 0,97 долара (2,47%) от при затварянето в петък, до 40,24 долара за барел. В предишната сесия тези контракти поевтиняха с1,66 долара (4,1%) - до най-ниското ниво от 12 юни - 39,27 долара за барел.

В същото време ноемврийските фючърси за американския WTI поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 1,06 долара (2,864%) до 38,11 долара за барел. В петък цената на тези договори се срина с $ 1,67 (4,3%) - до $ 37,05 за барел, което бе най-ниското им ниво от 8 септември.

В петък цените на петрола рязко и силно паднаха заради новините, че американският президент Доналд Тръмп и съпругата му са дали положителни резултати за коронавирус.

"Фючърсите са под натиск от седмици, тъй като нарастващите случаи в Европа и САЩ пораждат опасения за икономическо възстановяване. Съобщенията обаче, че Доналд Тръмп и няколко други служители на Белия дом са се разболели от вируса, засилиха това безпокойство, причинявайки рязко падане на Brent и WTI към края на търговията в петък", казват анализатори от ANZ, цитирани от S&P Global Platts.

В неделя лекарят на американския президент Шон Конли заяви, че Доналд Тръмп върви към оправяне. Един от лекуващите лекари на Тръмп, Брайън Гарибалди, изрази надеждата, че при благоприятно развитие на събитията пациентът може да бъде изписан още в понеделник.

"Цените на петрола отвориха търговия в понеделник с растеж, следвайки останалите пазари, след като медицинският персонал на американския президент даде оптимистична перспектива за здравето му", каза Стивън Инес, главен пазарен стратег на AxiCorp.

Но като цяло перспективите за петролния пазар остават неблагоприятни, тъй като новите карантинни мерки заплашват глобалното икономическо възстановяване и оказват натиск върху търсенето на суровината, докато OPEC + се опитва да намали предлагането чрез спазване на производствените квоти, пише S&P Global Platts.

Както отбелязва агенцията, тази седмица цените на петрола ще бъдат чувствителни към новините за разпространението на коронавируса, както и за съдбата на новия пакет от мерки за подкрепа на американската икономика.