Цените на петрола от референтните световни марки възобновиха растежа си в четвъртък след лекия спад предишния ден.

Натискът върху пазара все още се упражнява от енергийната криза в Европа и Азия, допринасяйки за увеличаване на търсенето на петрол при умереното увеличение на добива от страните, участващи в споразумението ОПЕК +.

Запасите от петрол в САЩ миналата седмица, според Американския петролен институт (API), са се увеличили с 5,123 милиона барела, след като нараснаха с 951 хиляди барела седмица по -рано.

Официалните данни за американските стокови резерви от петрол и горива ще бъдат публикувани в четвъртък следобед. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, средно очакват, че спадът на петролните запаси в страната миналата седмица възлиза на 500 хиляди барела, на бензин - с 400 хиляди барела, а на дестилати - с 800 хиляди барела.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:20 ч. българско време е 83,92 долара за барел, което е с 0,74 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с 0,24 долара (0,3%) - до 83,18 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгува по 81,11 долара за барел, 0,67 долара по-скъпо от крайната стойност на предишната сесия. Вчера цената на тези контракти спадна с 0,20 долара (0,30%) - до 80,44 долара за барел.

Докато данните от API сочат най -големия седмичен скок на петролните резерви в САЩ от март, анализаторите на Citigroup смятат, че резервите ще намалят рязко до края на годината, тъй като бизнесът преминава от използването към петрол заради значително по-високите цени на природния газ. Според тях това може да доведе до скок в цените на "черното зрато"до 90 долара за барел.

Управлението за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ повиши в сряда прогнозата си за средната цена на Brent за текущата година до 81 долара от 71 долара за барел. А също повиши прогнозите си за средната цена на Brent и WTI за 2022 година.