Цените на петрола се повишават в сряда, след като Китай заяви, че ще повиши разходите, за да спре икономическото забавяне, оказващо негативно влияние върху световните пазари. Вчера котировките рязко се понижиха, заради опасенията за глобалната икономика и търговските конфликти между Вашингтон и Пекин.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с 35 цента до $61,85 за барел. В хода на търговията във вторник цената им се срина с $1,24 (1,98%), до $61,50 за барел.

Американският еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време вдига цената си с 26 цента - до $53,26 за барел. Вчера тези контракти поевтиняха рязко с $1,03 (1,91%), до $53,01 за барел.

Добивът на петрол в седемте основни шистови находища в САЩ през февруари ще се покачи с 62 хиляди барела на денонощие - до 8,179 млн. барела на денонощие. Това се посочва в месечния отчет на службата за енергийна информация (Energy Information Administration, EIA) за сондажната активност в страната.

В същото време поддръжка на петролните цени продължават да оказва съкращаването на производството от участниците в пакта ОПЕК+, който трябва да сдържа излишното предлагане на суровина на световните пазари.