Цените на петрола в четвъртък сутринта са стабилни. Поддръжка на пазара се очаква от устойчивия ръст на търсенето, но за по-голям подем на котировките, бариера е растящият добив на суровината в САЩ.

Днес в началото на търговията фючърсите за сорта Brent поевтиняват с минималното 0,03 процента до $64,87 за барел.

Контрактите за американския еталон WTI се търгуват по $60,97 за барел, почти на същото равнище от края на вчерашната сесия.

Според новата прогноза на ОПЕК, ръстът на световното търсене на петрол ще бъде 1,62 милиона барела през 2018 година. В същото време от картела повишиха очакванията за предлагането на суровината от страни извън организацията - добивът на петрол в тях ще се увеличи с 1,66 милиона барела на денонощие. Основен двигател на това ще бъдат производителите от САЩ.

Както показаха данните на Управлението за енергийна информация на САЩ, добивът в страната през миналата седмица е нараснал до 10,38 милиона - с 23% над нивото от средата на 2016 година.

Запасите от петрол за отчетния период също са се увеличили с 5 млн. барела, близо двойно над очакванията на експертите.

Но пазарните участници обърнаха по-голямо внимание на намаляването на запасите от бензин в САЩ с 6,3 млн. барела и на другите горива с 4,4 млн. барела.