Цените на петрола спадат по време на търговията в петък, след като значително се повишиха ден по-рано.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в петък е 69,13 долара за барел, което е с 0,50 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията на 11 март тези договори поскъпнаха с 1,73 долара (2,5%) - до 69,63 долара за барел.

В четвъртък фючърсите на Brent достигнаха най-високия си ценови резултат от май 2019 г., пише Dow Jones.

Цената на априлските контракти за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 65,50 долара за барел, което е с 0,52 долара под нивото при затваряне на пазара в четвъртък . В хода на предишната сесия стойността на тези договори се увеличи с $ 1,58 (2,5%) - до $ 66,02 за барел.

Пазарът беше подкрепен от търсенето на бензин и петролни продукти, което е сигнал, че глобалното икономическо възстановяване набира скорост, казват експертите на Axi.

Според тях световните петролни запаси ще останат ограничени, докато членовете на ОПЕК + не променят политиката си за добива на суровината.

Както се съобщава, ОПЕК очаква увеличение на търсенето на петрол през 2021 г. до 96,27 милиона барела на денонощие, а не до 96,05 милиона барела , както се прогнозираше преди месец.

ОПЕК повиши своята оценка на доставките на нефт и течни въглеводороди от страни извън картела през 2019 г. с 200 хил. барела до 65,41 милиона барела на ден, оставяйки темповете на растеж почти непроменени през 2020 г. В резултат на това прогнозата за доставките от тези производители през 2020 г. е увеличена с почти същите 200 хиляди барел - до 62,85 милиона барела на денонощие, сочи доклада на организацията.

Положителна за пазара е и новината, че американският президент Джо Байдън в четвъртък подписа новия пакет от 1,9 трилиона долара за икономическа подкрепа в пандемия.

Предния ден този пакет беше окончателно одобрен от Камарата на представителите на САЩ. По-рано Сенатът подкрепи плана на Байдън, но направи редица съществени изменения в него, което принуди Камарата на представителите да прегласува документа.