Котировките за петрола от еталонните световни марки във вторник се покачват заради надеждите на инвеститорите за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, които започват на 10 октомври след няколко месеца прекъсване.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поскъпват на лондонската борса ICE Futures с $0,33, до $58,68 за барел. В хода на търговията в понеделник цената на тези контракти поевтиня с $0,02, до $58,35 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време вдигат цената си с $0,31 - до $53,06 за барел. Вчера стойността на спадна с $0,06, до $52,75 за барел.

В хода на срещи на американски представители на Вашингтон, проведени в Пекин, китайската страна даде да се разбере, че има намерение съществено да съкрати кръга от теми за обсъждане със САЩ. Вицепремиерът Лю Хе, който ще оглавява китайската делегация във Вашингтон предупреди, че Пекин няма готовност да засяга теми като реформирането на китайската промишлена политика и държавните субсидии. А това са ключови въпроси, които администрацията на президента Тръмп иска да постави на масата на преговорите.

В края на тази седмица се очакват актуализираните прогнози за петролния пазар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според анализатори, участниците на пазара са внимателни след публикуването на редица слаби макроикономически данни, които могат да повлияят отрицателно върху перспективите за търсенето на суровината през 2020 година. И да се наложи ОПЕК допълнително да свива добива.