Цените на петрола от световните марки се повишават в сряда в очакване на решението на Русия по препоръката на техническия комитет на ОПЕК+ за намаляване на производството и официалните данни на за стоковите енергийни запаси на САЩ.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с $1,02 (1,8%) - до $55,03 за барел. Във вторник, 11 февруари, цената им се повиши с $0,74 (1.39%), достигайки 54.01 долара за барел в края на сесията.

Фючърсите за американския еталон WTI за март в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта се покачиха с $0,68 (1,36%) до 50,62 долара за барел. Според резултатите от търговията във вторник те поскъпнаха с $0,37 ( 0,75%), завършвайки деня на ниво около 49,94 долара за барел.

Търговците очакват решението на Русия по отношение на препоръката на Техническия комитет на участниците в пакта OPEC + за допълнително намаляване на петролния добив. Във вторник руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че "Русия внимателно проучва препоръката на техническия комитет, за да оцени ситуацията и да определи балансиран подход, основан на интереса на пазара като цяло".

"Тъй като Русия се колебае относно намаляването на производството, ОПЕК може да бъде принудена да действа сама", заяви Джефри Холи, старши пазарен анализатор на OANDA в Сингапур.

Междувременно данните на Американския институт за петрола (API) показаха увеличение на стоковите запаси от суровината в САЩ миналата седмица с 6 милиона барела, което може да се окаже най-високият ръст през последните три месеца. Анкетирани от Bloomberg анализатори прогнозираха среден ръст от 3,2 млн. барела.

Официалната статистика за запасите ще бъде публикувана от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда.

Управлението за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол и горива през първото тримесечие с 800 хиляди барела на денонощие от 100,26 милиона барела поради избухване на епидемията от коронавируса и по-топла зима.