Цените на петрола се покачват в сряда сутринта след умерен спад в предишната сесия, инвеститорите оценяват неочаквани данни за намаляването на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време се търгуват по $116,52 за барел, което е $1,04 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези контракти поевтиняха с $0,14 до $115,48 за барел.

Цената на майските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е $110, 04 за барел, което е $0,77 повече от крайната стойност на предходната сесия. Вчера стойността на тези договори падна с $0,7 (0,6%) до $109,27 за барел.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани тази нощ, показаха спад в стоковите запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 4,3 милиона барела, въпреки че анализаторите очакваха техния ръст.

Официална информация за състоянието на резервите от петрол и горива ще бъде публикувана от Министерството на енергетиката на САЩ в сряда следобед. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че докладът ще посочи увеличение на запасите със 110 хиляди барела.

Ситуацията в Украйна и санкциите срещу Русия, включително възможния отказ на Европа от руски петрол , остават във фокуса на участниците на петролния пазар .

Срещата на държавните глави на НАТО в четвъртък "може да доведе до по-строги мерки срещу Москва, които биха могли да потвърдят очакваните рискове за руските петролни доставки", каза Луиз Диксън, старши анализатор в Rystad Energy.

"Ако ЕС напълно се откаже от петрола, идващ от руски пристанища и през тръби, на пазара ще се създаде дупка с обем над 2 милиона барела на ден, което ще поддържа цените в района на $120 за барел в краткосрочно", добави тя.