Търговията на петролния пазар започна седмицата със спад на котировките на фона на затягането на карантинните ограничения в Китай, което увеличи песимизма на търговците по отношение на перспективите за търсене на суровината.

Участниците на пазара също така оценяват потенциалните последици от въвеждането на таван на цените за руския петрол. На 9 септември стана известно, че страните от Г-7 възнамеряват да определят таван на цените за петрола от Русия от 5 декември, а за петролните продукти - от 5 февруари следващата година.

Към 9:15 часа българско време цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent спадна с $0,85 на лондонската борса ICE Futures до $91,99 за барел. В петък стойността на тези контракти се покачи с $3,69 (4,1%) до $92,84 за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $1,03 и се търгуват по $85,76 барел. По време на предходната сесия те поскъпнаха с $3,25 (3,9%) до $86,79 за барел.

Като цяло през изминалата седмица цената на Brent падна с 0,2%, а на WTI - с 0,1%.

"Очакванията за отслабване на търсенето на петрол изглежда излизат на преден план, предвид страха от рецесия в света и удължаването на карантинните ограничения в Китай", каза анализаторът на петрола и газа RHB Investment Bank Bhd пред Bloomberg. Шон Лим.

Блокирането вече е в сила в Чънду , където живеят 21 милиона души, както и части от град Гуейанг и поне един университетски кампус в Пекин.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ в петък издаде препоръки към застрахователните и финансовите компании относно прилагането на инициативата за ограничаване на цените на руския петрол. По-специално, тези компании ще трябва да получат доказателства, че петролът е закупен на цена под определено ниво, преди да застраховат танкери.