Цените на петрола са сравнително стабилни в четвъртък, търговците оценяват данните за американските запаси и очакват ответни стъпки на пакта ОПЕК +, след като САЩ и редица други страни решиха да продават петрол от стратегически резерви.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението на страната да продаде 50 милиона барела петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR) в координация с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Обединеното кралство.

Общият обем петрол, който тези страни планират да пуснат на пазара, ще бъде най-малко 71 милиона барела, което съответства на около 74% от средното дневно потребление на суровината в световен мащаб през 2021 г., казват експерти от ING.

Лидерите на алианса ОПЕК + - Саудитска Арабия и Русия, обмислят възможността да спрат увеличаването на добива на петрол след решението на САЩ и други държави да продават суровини от резерва си, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

"Очаквам петролният пазар да остане в изчакваща тенденция до срещата на ОПЕК+ на 1-2 декември", каза анализаторът от DBS Bank Ltd. Сувро Саркар.

"Планът за координирано увеличаване на добива от САЩ и други страни едва ли ще промени сериозно картината на търсенето и предлагането на пазара", смята експертът, цитиран от Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в четвъртък е 82,22 долара за барел, което е с 0,03 долара по-малко от края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $0,06 - до $82,25 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват по 78,25 долара за барел, което е с 0,14 долара под крайната цена от предишната сесия. В сряда стойността на тези договори се понижи с $0,11 и възлезе на $78,39 за барел.

Междувременно търговските петролни запаси в САЩ миналата седмица са се увеличили с 1,02 милиона барела до 434,02 милиона барела, според седмичния доклад на енергийното министерство на страната. Запасите от бензин намаляват с 603 хил. барела и възлизат на 211,39 млн. барела, а тези от дестилати спадат с 1,97 млн. барела до 121,72 млн. барела.