Петродоларите на Венецуела се топят, а това подкопава устоите на местния социализъм. Откакто цената на петрола падна наполовина, президентът Мадуро вижда около себе си само врагове и империалистически заговори, разказва Deutsche Welle.

Квартал "23 de enero" - районът на бедните в западния край на столицата Каракас е бастион на социалистите във Венецуела. На много места по сивите жилищни фасади от 50-те години висят портрети на Уго Чавес и лозунги на президента Николас Мадуро.

Кварталът е бедняшки, хората в него особено силно усещат инфлацията, която междувременно надминава 60 процента. Собственикът на малко магазинче за бързи закуски се оплаква, че бизнесът му не върви. "Всичко поскъпна - хлябът, сиренето, месото. Клиентите вече не идват. Някои казват, че ги ограбваме. Но какво да правим?", казва той.

Инфлацията и недостигът на стоки от първа необходимост не са нещо ново за Венецуела. Валутните приходи на богатата на петрол страна отдавна вече не покриват разходите й. Положението обаче се влоши значително след като цената на суровия петрол падна наполовина на световния пазар.

Журналистите в общинското радио на бедняшкия квартал Petare въпреки всичко остават верни на президента и на социалистите, които управляват страната от 16 години.

Заговор на външни и вътрешни врагове

Рубен Перейра, който е привърженик на президента Мадуро, е убеден, че за лошото положение са виновни опозицията и САЩ. Той говори дори за "комплот" и вижда доказателство за обвинението си в наложената от американския президент Обама забрана за влизане в САЩ на седем високопоставени венецуелски функционери.

Обама окачестви ситуацията във Венецуела като заплаха за националната сигурност на САЩ, поради което наложи санкциите. Рубен Перейра смята, ча истината е точно обратната - САЩ били заплаха за Венецуела. "Циничната заплаха на Обама обаче сплоти още повече народа. Венецуела не е заплаха, а пример за целия свят", казва той.

Отдавна президентът Николас Мадуро говори за опасността от преврат и вижда страната си в икономическа война, разпалена от вътрешни и външни врагове. Твърди се, че наскоро бил предотвратен и един опит за преврат. Кметът на Каракас Антонио Ледезма, който е симпатизант на опозицията, е бил арестуван и обвинен за съучастие.

Заедно със свои съмишленици той беше апелирал за съставянето на преходно правителство. От гледна точка на социалистите това било призив за държавен преврат. Президентът Николас Мадуро си издейства специални пълномощия от парламента, а едновременно с това започнаха и военни учения с 80 000 войници.

Опозицията вижда тактика за отвличане на вниманието

Противниците на режима като икономистът Хосе Гуера смятат, че приказките за преврат са част от тактиката на Мадуро, с която се опитва да прикрие икономическите проблеми на страната и да заздрави властта си.

"Ние не сме обект на икономическа война. Ние просто имаме провалена икономика. Централната банка не спира да печата пари и засилва инфлацията. В същото време местното производство постоянно запада. И това не е резултат на някакъв си бойкот, а си е наш, вътрешен проблем", казва Хосе Гуера.

Тази година във Венцуела предстоят парламентарни избори. Според анкетите, само малка част от гражданите имат доверие на правителството. Но опозицията във Венецуела е отслабена от вътрешни боричкания и от все по-авторитарното управление на социалистите.