Необходимите ресурси за говедовъдния сектор непрекъснато ще нарастват. Става дума за: земя; фуражи; главоломно високи енергийни разходи; изоставане на цените на говеждото месо и на млякото; ограничена държавна подкрепа. Това ще доведе до намаляване на броя на дребните семейни ферми с по няколко крави, пише farmer bg.
Малките стопанства ще изчезнат и ще доминират големите клъстъри
сочат прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ. Преди 3-4 години - през 2007 и 2008 г., дългосрочната тенденция от трайно свиване на европейското говеждо стадо бе временно спряна главно в резултат на високите цени на говеждото месо и млякото. Налице бе свръхпроизводство на телета през 2007 г., а високите цени на млякото накараха земеделските производители да задържат своите млечни крави, с което се намали броят на закланите животни за месо. Но с настъпването на финансовата криза през последното тримесечие на 2008 г. цените на млякото рязко се понижиха.
Намалените цени в комбинация с все още относително високите цени на трупното месо доведе до увеличаване на броя на животните за клане. Но най-важният фактор, който даде тласък на земеделските производители за клане на добитъка им, бяха
високите цени на фуражите
Така се развиха нещата във Франция, Германия, на Иберийския полуостров (Испания и Португалия), както и в новите държави членки на ЕС, припомнят в анализа си от Департамента по земеделие на САЩ.
Например отглеждането на телета е намаляло с 1,6 на сто през 2008 г., през 2009 г. спадът е с 1,3 на сто. През 2010 г. посоката е отново надолу от 1 на сто. Най-силно проявление този процес ще има в Германия, Италия, Франция и Румъния.
В резултат на спада на цените на суровото мляко и на млечните продукти популацията от млечни крави се очаква да намалее с 1,4 на сто (прогнозата е валидна за целия ЕС), с изключение на Дания и Полша. По-ниските цени на млякото се очаква да имат отрицателен ефект върху съотношението теле/крава, а при говедата за месо загубата ще бъде по-малка вследствие на преодоляване на последиците от болестта син език.
Цената на трупното месо се поддържа на относително стабилно ниво и причината за това е ограниченото предлагане на говеждо месо от Бразилия.
Прогнозите за свиване на стадото от говеда
са валидни за повечето държави членки на ЕС. Но има и изключения като Полша и Иберийският полуостров, където се очаква известно възстановяване на говедовъдството.
Високите цени на говеждото месо са причина за значително намаляване на потреблението му в целия Европейски съюз.
Въпреки ограничената наличност на говеждо месо европейският износ е нараснал. Износителите от ЕС се възползваха от ограниченото предлагане на бразилско прясно говеждо месо за Швейцария и на увеличеното търсене на замразено говеждо месо в Русия.
Нараства популярността на птичето месо
Това е другият фактор, който ще конкурира и удари пазара на говеждото, като ще допринесе допълнително за неговото свиване. Статистиката отчита драстично увеличено търсене от потребителите на бели меса (птиче и заешко), в сравнение с говеждо. Ето как вкусовите и здравословни предпочитания на хората могат да повлияят негативно върху развитието на цял месен сектор, акцентират анализаторите от Департамента по земеделие на САЩ.