Доставките в чужбина на руско дизелово гориво за първите 19 дни на март възлизат на около 1,5 милиона барела на денонощие, пише Bloomberg, позовавайки се на данни на аналитичната компания Vortexa.Агенцията отбелязва, че независимо от санкциите на Европейския съюз (ЕС), износът на руско дизелово гориво през март се очаква да достигне рекордно ниво от 2016 г. насам.

По-голямата част от дизеловото гориво, изнасяно от Русия, се изпраща за Турция, Мароко, Бразилия, Тунис и Саудитска Арабия. Значително се е увеличило и количеството руско дизелово гориво в плаващите хранилища.

"През март заетостта на руските рафинерии остава висока, което даде възможност да се увеличи обемът на износа на дизелово гориво. Руските производители изглеждат уверени, че ще могат да продадат големите си обеми на чуждестранни купувачи, защото предлагат достатъчно големи отстъпки за дизела", коментира Михаил Турукалов, директор на независимата агенция "Анализ на стоковите пазари".

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Каква е "комфортната" цена за петрола за страните износителки

От 5 февруари влезе в сила "таванът" на цените на петролните продукти от Русия. Ограниченията включват два ценови лимита: 100 долара за барел за бензин и дизелово гориво и 45 долара за барел за мазут и нафта.

По информация на "Комерсант", руските петролни компании, въпреки ембаргото на ЕС върху доставките на руски петролни продукти и "тавана" на техните цени, се стараят да поддържат работа на "високи обороти". През първата половина на март, преработката на петрол в Русия като цяло е намаляла едва с 1,1% спрямо средната стойност на показателя за февруари, до почти 770 хиляди тона за денонощие.

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

Русия има "значителен ръст при производството на военна техника", пише в свой икономически обзор френско бизнес издание