Американският финансов министър Полсън е заявил по-рано днес, че е поддръжник на политиката за силен долар и вярва, че стойността на американските пари трябва да се определя от свободния пазар.

Полсън е коментирал днес ролята на световните икономики в разпределението на търговския баланс и капиталовите потоци. „Никоя държава не може да се справи с цялата икономическа структура, а това е задача на всички страни", допълни той.

Американският финансов министър е заявил, че САЩ трябва да работят към подобряване спестовната си система, Япония и Европа трябва да покачат нивото на икономически ръст, а азиатските страни и Китай трябва да въведат по-гъвкава валутна система.

Полсън е говорил пред студенти в университет в Ханой, след като приключи срещата му с финансовите министри от Тихоокеанския регион. Министрите от региона са имали среща в Ханой, като основна тема е била либерализирането на световния търговски обмен и подобряване на финансовите системи на страните.

Министър Полсън е предал думите на президента Буш, който се обявява за бързо възстановяване на нормалните търговски връзки с Виетнам. За съжаление обаче, закона който урежда тези действия с азиатската страна, не е успял да мине в Конгреса.

Припомняме, че скоро предстоят изборите за Американския конгрес, което прави гласуването на такива закони още по-трудно.