Бенчмарковите сортове петрол започнаха последната търговска седмица на зелено, но темповете на поскъпване са повече от двукратно по-ниски от тези, които се наблюдаваха вчера следобед. Цената на американския лек петрол нарасна с 4,67% до 24,65 долара за барел, а тази на брент - с 2,89% до 30,31 долара за барел. Природният газ е нагоре с 1,48% до 1,922 долара, а руският уралс поевтиня с 6,26% до 27,70 долара за барел.

Причината за висока цена на руския петрол е засилващото се търсене в Китай, където той се оказа много популярен. По данни на Oilprice, през първите дни на миналия месец във втората най-голяма икономика на света цената му е била с отстъпка от 6,20 долара за барел спрямо брент - Дубай, което го превръща в изключително търсен на местния пазар.

Затова през април са били доставени почти 20 млн. барела уралс, което е рекорд на руския износ. Предишното постижение беше почти двукратно по-малък експорт, който възлизаше на 13 млн. барела.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Въпреки поскъпването на производството от Саудитска Арабия, дължащо се на свиване на отстъпката в средата на месеца, към края на април тя отново беше увеличена и така тенденцията се задържа. Тя облагодетелства и петролът сорт Mars, добиван в САЩ, който също се изнасяше интензивно за Китай. Неговата борсова цена в момента е дори по-ниска от уралс, като се понижи през настоящата търговска сесия леко, с 2,95%, до 25,95 долара за барел.

Ниското търсене в Европа през този период също се отрази благоприятно на уралс, който все пак започна да расте, когато от началото на май Русия стартира понижаване на добива и износа, в сътрудничество с ОПЕК. Това се вижда от данните за каргото през основните портове в страната. В началото на май износът през Приморск се свива с 42% спрямо началото на април, а този от Новоросийск - с цели 60%.

Понижаването на добива и постепенното размразяване доведе до удвояване на цените на някои сортове, включително на американския лек петрол, в сравнение със стойностите му от средата на април. И докато това доведе до оптимизъм на пазарите, паралелно с ръста на фондовите борси, не всички анализатори са на мнение, че суровината е поела по трайна възходяща траектория.

Египетски милиардер прогнозира цена на петрола от $100 до 18 месеца

Египетски милиардер прогнозира цена на петрола от $100 до 18 месеца

Според него ценовата война между Саудитска Арабия и Русия е "изчислено" усилие за убиване на шистовата промишленост в САЩ

"Смятаме, че настоящата еуфория на петролния пазар е твърде преждевременна", посочиха от Commerzbank. Те посочиха, че фючърсите на американския лек петрол с доставка през декември поскъпнаха до стойност от 33 долара за барел, но според тях това е по-скоро таван.

Анализаторите са на сходна позиция и относно положителната динамика на природния газ. "Макар да сме на мнение, че понижаването на добива на природен газ през текущия период е основателна причина за покачване на цената над базисната от 1,65 долара за милион британски термални единици, смятаме, че цените му на Нюйоркската стокова борса с доставка в средата на годината са надценени", посочват от Goldman Sachs.

Безработните в САЩ нараснаха до 33.3 милиона души

Безработните в САЩ нараснаха до 33.3 милиона души

Над 3 милиона американци са поискали обезщетения за безработица само за миналата седмица

Сред причините за това мнение е общото забавяне на икономиката и, в още по-голяма степен, драстичното нарастване на броя на безработни глобално. Това означава, че значително по-малко хора ще пътуват през настоящия летен сезон, което ще окаже ефект на капак върху цените на горивата.