Бенчмарковите сортове петрол поскъпнаха съвсем леко в началото на третата търговска сесия за седмицата, като при брент ръстът е от 0,43% до 34,80 долара за барел, а при американския лек - от 0,13% до 32 долара за барел. Природният газ отново е на червено, изгубвайки 0,49% от стойността си.

В края на вчерашната сесия, която беше последният търговски ден на фючърси с доставка през юни, американският лек петрол поевтиня леко, но тази динамика не репликира срива на цените в отрицателна територия, който се случи през миналия месец, посочва Цветана Параскова от Oilprice.

Защо петролът се срина до негативни нива и какво да очакваме?

Защо петролът се срина до негативни нива и какво да очакваме?

Трейдърски анализ на пазара

Цените на фючърсите спаднаха с 0,41% на дневна база при американския лек, до 31,69 долара за барел, и 0,95% при брент до 34,45 долара за барел.

След като вчера стана ясно, че търсенето на петрол от страна на най-големия вносител в света - Китай, се е възстановило почти до нивата пред кризата, днес от САЩ идват добри новини за производителите и не толкова за потребителите. Данните за седмицата, приключваща на 8 май, показват, че инвенториите в страната са спаднали със 700 хил. барела, което е предпоставка за покачване на цената.

Същевременно се оказва, че кризата с коронавируса е нанесла още един удар на петролната промишленост по света. Заради спирането на производството се оказва, че плановата поддръжка е затруднена в резултат на дефицита на резервни части.

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Темпът ще зависи най-вече от глобалния икономически растеж и опасността от втора вълна на вируса

Забавянията засягат най-тежко доставчиците на услуги за петролните компании, за които липсата на части означава директен спад на приходите, които средно годишно в САЩ възлизат на 80 млрд. долара за последните четири години, показват данните на Rystad Energy.

В този аспект не помага и фактът, че самите производители, включително най-големите петролни компании на света, обявиха понижаване на капиталовите разходи, част от които са насочени именно към поддръжката на инфраструктурата.