Правителствата в Европейския съюз не трябва да прекратяват преждевременно икономическите стимули за борба срещу последствията от пандемията на новия коронавирус. Това посочи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в интервю за френското издание Le Monde, цитирано от БНР.

По думите на Лагард икономическото възстановяване вече е започнало да губи възходящия си импулс на фона на въвежданите нови противоепидемични рестриктивни мерки, поради което всички стимули трябва да бъдат добре насочени и да бъдат предоставяни бързо. Ако е необходимо, ЕЦБ ще предприеме и допълнителни мерки.

Лагарад заяви още, че ако разпространението на инфекциите не бъдат ограничени, централната банка на ЕС ще актуализира прогнозата си за брутния вътрешен продукт на еврозоната за 2020 година, като се очаква тя да се влоши спрямо сегашния очакван спад от 8%.

Кристин Лагард обеща още по-ниски отрицателни лихви и мощно печатане

Кристин Лагард обеща още по-ниски отрицателни лихви и мощно печатане

Въпреки че те доведоха до стагнация в еврозоната още преди коронавируса

Президентът на ЕЦБ коментира и въпроса с дигиталното евро - според нея цифровата валута няма да замени банкнотите, а ще ги допълни. Попитана дали това е отговора на ЕС срещу въвеждането на дигиталния китайски юан, тя обясни, че дигиталното евро ще бъде по-ефективно, по-евтино, ще защитава неприкосновеността на личния живот и ще осигурява по-добра проследимост. Освен всичко това, дигиталната валута би била и по-екологична и би помогнала за укрепването на еврото в международен план, като същевременно ще редуцира разходите за парични преводи между държавите.

Лагард добави, че дигиталната валута е естествен отговор на новите реалности, особено сред младите, които използват все по-често цифрови плащания.

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Крайното решение ще бъде взето в средата на 2021 г.