Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, препоръча на европейците допълнително да намалят температурата на отоплението на жилищата си през тази зима, за да пестят газ, идващ основно от Русия. Той отбеляза, че този метод ще помогне за облекчаване на критичната ситуация на енергийния пазар на ЕС, пише ТАСС.

"Много съм обезпокоен от ситуацията на пазара на природен газ в ЕС, която ще се развие през тази зима. С цел икономии, МАЕ предлага да се намали температурата на отоплението на жилищата в Европа с 2 градуса спрямо обичайните температури. Това значително ще намали потреблението на газ в Европа, включително руски", коментира Бирол. Първоначално, през март, МАЕ предложи да се понижи температурата в европейските домове само с 1 градус.

Бирол също така посъветва ръководствата на страните от ЕС да вземат решение относно максималната скорост по пътищата. Намаляването на скоростта с 10 километра в час се очаква да спести около 500 000 барела петрол на денонощие, според изчисленията на МАЕ. Бирол уточни, че този обем е почти дневната квота, която страните от ОПЕК+ са се споразумели да увеличат.

Сред предложенията на МАЕ в областта на енергоснабдяването в Европа, оповестени през март, фигурираха търсенето на алтернативни доставчици, както и развитието на възобновяема и ядрена енергия.

Шефът на МАЕ призова ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Шефът на МАЕ призова ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Няколко страни изпитват трудности да увеличат добива на нефт след години на недостатъчни инвестиции в сектора