Очаква се водещите германски икономически институти да понижат съвместната си прогноза за растежа на най-голямата европейска икономика през 2021 г. до едва 2,4%. Рязкото намаление от предишната оценка за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,7% се дължи основно на проблемите с предлагането и веригите на доставки, които забавят възстановяването. Това посочват пред Ройтерс източници, запознати с новата прогноза.

Институтите, които се очаква да публикуват официално съвместната си нова прогноза утре, същевременно ще повишат прогнозата си за икономическия растеж на Германия през следващата година до 4,8%, от 3,9% при предходната прогноза.

Очаква се германското правителство, което досега прогнозира нарастване на БВП с 3,5% за тази година и с 3,6% за следващата, също да актуализира собствените си оценки през октомври, вероятно в посока надолу.

Goldman Sachs понижи прогнозите си за растежа на американската икономика

Goldman Sachs понижи прогнозите си за растежа на американската икономика

Основната причина е забавянето на възстановяването на потребителските разходи

Посоченото би представлявало рязка низходяща ревизия спрямо предходните икономически прогнози, на фона на продължаващите затруднения с доставките. А към този проблем могат да се добавят и страховете от нарастващата инфлация, както и енергийната криза в Европа. Всичко това "натежава" върху общите бизнес нагласи не само в Германия, но и в Европа като цяло.