БВП на България за цялата 2020 г. ще понесе удар от 3,8%, сочат в последната си актуализирана прогноза от застрахователната компания за търговски кредити Euler Hermes.

По този начин спадът у нас ще е по-тежък, отколкото Министерството на финансите прогнозира в есенната макроикономическа прогноза, според която той ще бъде от 3% за цялата година. Все пак дори и ако спадът е от 3,8%, той ще е по-нисък от средното за региона на Централна и Източна Европа, къде средно ще бъде в размер на 5,2%.

Същевременно от застрахователната компания прогнозират, че втора вълна на коронавирус няма да нанесе толкова сериозен удар върху стопанството, колкото първата. Тяхното очакване е отражението над икономиката да е два пъти по-слабо, отколкото беше първото.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Причината е, че мерките, които се взимат днес, са значително по-меки и не спъват чак толкова тежко бизнеса. "Това е и една от причините българската икономика да понесе по-малко щети и в сравнение с държавите от Еврозоната, голяма част, от които преминаха отново към локдаун", пишат от Euler Hermes. "За тях актуализираната прогноза на застрахователя залага спад на БВП от 7,6% за 2020 година."

Но даже и в Европа второто затваряне на стопанството вероятно няма да е толкова тежко, колкото беше първото, тъй като няма да бъдат толкова рестриктивни, колкото първите. Затова и отрасли като индустрията, селското стопанство и строителството едва ли ще бъдат засегнати изобщо, смятат анализаторите. Така ефектът от втория локдаун ще е от 30 до 60% по-слаб от този пот март.

Лошата новина обаче е, че възстановяването на икономиките в Европа няма да е толкова бързо, колкото се наблюдаваше през третото тримесечие на годината. Все пак според Euler Hermes през 2021 г. БВП на България ще нарасне с 3,2%, което е над есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, според която се очаква то да е с темп от 2,5%, като по този начин стопанството няма да достигне до размера си от 2019 г.

"Причина за това според анализаторите е, че заради лошия опит държавите няма да повторят практиката на силно разхлабване на мерките, което беше факт през лятото", посочват от компанията. "В допълнение към това се очаква хората и компаниите да останат скептични и консервативни в харченето на спестяванията си в очакване на евентуален трети локдаун."

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Забравете V-образното възстановяване. Картинката не е толкова розова, колкото ни се представя

Все пак очакването е след Великден догодина темпът на растеж да се засили леко. Това ще се дължи на потенциалното приближаване до пускането на ваксината срещу коронавирус и на затоплянето на времето. "Според прогнозите на Euler Hermes обаче това ще е процес, като осезаемо и стабилно възстановяване ще се усети едва през 2022 година, а връщане към нивата преди кризата ще е възможно в началото на 2023 година."

В случая на еврозоната, растежът догодина ще е от 4,1%, а за Централна и Източна Европа - от 3,5%.