2016 г. беше една доста необичайна година за туризма не само за България, но и за Европа и света, тъй като възникналата геополитическа криза в региона Югоизточна Европа - Турция, Сирия, Египет, Тунис, Северна Африка и в центъра на Европа - Париж и Брюксел, създаде една нова ситуация, при която близо 15 млн. туристи не отидоха към Турция, близо 4 млн. към Египет и Тунис и близо 10 млн. към Франция и Белгия. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.

"Всичко това създаде една допълнителна преса на други дестинации, включително и България, заедно с Гърция, Кипър, Италия, Испания, които трябваше да приемат много по-голям брой туристи. Процентът на увеличението в България е двуцифрено число. То така се движи почти от началото на летния сезон и продължава досега. Като цяло, ще обслужим 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е в порядъка на около 11% ръст спрямо миналата година и в страната ще влязат близо 10,3 млн. чуждестранни посетители", обясни Драганов.

Снимка 221858

По думите му това е едно число, което България не е постигала до момента като страна.

"Всичко това стана възможно на база на многомилярдните инвестиции, които бяха направени в сектора в последните 15 години - нови хотели, заведения, инфраструктура. В същото време и добре обучен персонал, който да може да откликне на желанията не само на чуждестранните, но и на българските туристи. В целия този период, 2016 г., са били реализирани 17 млн. пътувания от българи с цел туризъм", допълни Драганов.

Според него те са както туристически пътувания с нощувка, така и многобройни екскурзионни пътувания до археологически и исторически паметници, чудеса на природата и много атракции, свързани с живата култура и съвременните изкуства.