Темпът на растеж на руската икономика е намалял почти наполовина миналата година, сочат нови данни, цитирани от The Moscow Times.Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 1,3%, съобщиха от руската статистическа агенция. През 2018 г. експанзията на икономиката достигна 2,5%.

Така растежът през 2019 г. е най-слабият от 2016 г., когато Русия успя да се измъкне от икономическа криза.

Въпреки общото забавяне, през второто полугодие растежът се е забързал, което е добра новина за 2020 г. Така Русия успя да надхвърли и песимистичните прогнози на Световната банка и Международния валутен фонд, според които страната нямаше да достигне 1% растеж.

Ростат посочва, че растежът в производството на газ и газови кондензати, който се покачва с над 10%, е най-големият двигател на експанзията през годината.

Икономисти очакват руската икономика да набере скорост през 2020 г. Анкета на Reuters сочи, че консенсусът е за 1,8% ръст на БВП. Възможно е експанзията да надхвърли това ниво, стига кабинетът да успее да задвижи част от грандиозния план за инвестиции на президента Владимир Путин.

Самият той многократно е заявявал, че иска Русия да расте "по-бързо от средното за света", за да предотврати намаляване на дела на руската икономика в световната. През последните 7 години обаче страната не може да постигне тази цел.

Санкциите срещу Иран и Венецуела увеличиха износа на петрол от Русия за САЩ трикратно

Санкциите срещу Иран и Венецуела увеличиха износа на петрол от Русия за САЩ трикратно

Москва е продала на Вашингтон петрол и петролни продукти за над $5,8 милиарда през 2019 г.