Заводите в еврозоната се радват на най-продуктивния си месец от началото на 2011 г. през септември, а инерцията изглежда ще продължи през октомври, когато растежът на новите поръчки се ускорява, показва проучване на частната компания Markit.

Повишаващото се търсене и активност са факт, въпреки че компаниите увеличиха цените си с най-бързи темпове за 5 месеца, приветствайки новините от Европейската централна банка (ЕЦБ), която изглежда скоро ще обяви намаляване на програмата си за закупуване на активи.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit се повишава до 58.1 пункта през септември от 57.4 пункта през август, достигайки най-високата си стойност от февруари 2011 г. (всяка стойност над 50 пункта показва ръст, б.р.)

Индексът на продукцията, който e съставен от PMI също се повишава до 59.2 пункта от 58.3 пункта, достигайки най-висока стойност от април 2011 г.

"Производственият бум в еврозоната нараства с още по-високо темпо през септември. Възстановяването изглежда все по-широкообхватно, като нарастващото търсене в региона стимулира растежа във всички сектори", каза Крис Уилямсън, главен бизнес-икономист в IHS Markit.

Увеличаването на ръста на поръчките насърчи производителите да наемат допълнителен персонал с най-бързите темпове в 20-годишната история на проучването PMI. Тези индекси се смятат за надежден ранен индикатор за развитието на икономическия растеж.

Предполагайки че октомври също ще бъде зает месец за фабриките, под-индексът, измерващ новите поръчки също се повиши до 58.5 пункта от досегашните 58.3 пункта. От началото на 2011 г. той само веднъж е бил по-висок - през юни тази година.

Фирмите също така отбелязаха натрупвания на поръчки - добър знак за бъдещо производство - при втория най-бърз темп през 15-те години, откак се наблюдава, като същевременно се повишават цените.

Инфлацията във валутния блок бе на по-ниски от очакваните нива през септември, показаха данните на Евростат, подчертавайки, че ценовият растеж остава слаб и подкрепяйки позицията на ЕЦБ само за постепенно премахване на стимулите.

Цените не се повишиха толкова бързо, колкото би желала централната банка. Изследване на Reuters, проведено през миналия месец, предложи ЕЦБ да обяви в своя преглед на политиката на 26 октомври шестмесечно удължаване на програмата си за закупуване на активи, но да намали месечните си разходи до 40 млрд. евро от януари.