Кризата с разходите за живот в Обединеното скоро ще ескалира. Милиони домакинства са изправени пред рекордно увеличение на сметките за енергия. Това принуждава правителството да въведе пакет от няколко милиарда паунда, в помощ на домакинствата.

Очакванията са енергийният регулатор Ofgem да вдигне цените, а сметките да скочат с 50% до средно 2607 долара годишно. С увеличението потребителите биха платили общо 18 милиарда паунда повече, пише Bloomberg.

Правителството вероятно ще обяви мерки за смекчаване на сметките, като отпусне държавни заеми на доставчиците на енергия. Очаква се и Bank of England да повиши лихвените проценти на фона на най-високата инфлация от 30 години.

Инфлацията скочи до 5,4% през декември и вероятно ще се повишава още. Инвеститори и икономисти очакват основната лихва да бъде увеличена до 0,5%.

Някои министри водят преговори с енергийните доставчици от месеци, в опит да овладеят размера на натиска, който ще понесат домакинствата.

Правителството вече е предвидило около 12 милиарда паунда подкрепа по повод високите сметки за енергия през тази и следващата година. Това включва 500 милиона паунда за най-уязвимите, които ще се отпускат чрез различни инициативи.

По-високите разходи за енергията и инфлацията са само част от проблемите, пред които са изправени потребителите. Министерството на финансите увеличава данъците върху дохода от април с цел финансиране на здравеопазването и грижите за възрастните хора.