Икономиката на Китай започва 2018 г., изправяйки се пред, както собствените ѝ лидери го наричат, три години на "критични битки", пише Bloomberg. Трите най-важни ще са за справяне с вътрешния дълг, бедността и замърсяването. Заслужава си да отбележим и повишаването на лихвите и заплахите за търговска война, които идват от САЩ.

Втората най-голяма икономика започва годината в силна позиция с отчетен растеж през 2017 г., който за първи път се забърза от 2010 г. насам. Очакванията са обаче, че през 2018 г. той ще се забави. А правителството на Си Дзинпин дава сигнали, че е доволно и на по-скромен ръст, ако може да бъде направена сериозна стъпка към намаляване на най-големия риск - крехкостта на финансовата система на страната.

"Значителните дисбаланси в икономиката продължават да създават рискове пред развитието през 2018 г.", казва Ражив Бисвас, главен икономист за региона в IHS Markit. Той посочва още, че рисковете пред Китай могат да създадат проблем и за целия регион, който е чувствителен към случващото се в страната.

Комунистическата партия наскоро поднови обещанието си да работи за контрол и превенция на финансовите рискове, наричайки го основно предизвикателство за следващите три години. Докато финансовата система се отваря все повече за чужди компании, съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт е напът да достигне 320 процента до 2022 г.

Затягането на финансовите и еколигични регулации, за да бъде намален дълга, може да предизвика трусове през 2018 г., които да забавят строителната индустрия, което ще навреди на цялостния растеж.

Значителен риск може да се окаже и американският президент Доналд Тръмп, който се обръща към протекционизъм и се надява да успее да намали търговския дефицит с Китай. Пекин ще гледа към Вашингтон и заради възможността Федералният резерв да повиши лихвите с повече от очакваното, което да прати доларът нагоре.

Не можем да не споменем и възможността за задълбочаване на конфликта между САЩ и Северна Корея, което ще има тежки последствия за икономиките на целия регион.