Румънската икономика ще нарасне с 5.5% през 2019 г., а бюджетният дефицит като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде "много по-малък от този през 2018 г.", заяви финансовият министър Еуген Теодоровичи, представяйки плановете за бюджета за 2019 г.

Целта на бюджетния дефицит за тази година е близо до 3% от БВП, което е допустимият праг според правилата на ЕС.

Фискалната консолидация е ангажимент, който Румъния е поела пред Европейската комисия. Силният растеж ще се дължи на инвестиции, посочи министърът, цитиран от Romania Insider.

Румъния трябва да промени модела на икономиката си

Държавата, която расте най-бързо в ЕС, трябва да промени модела на икономиката си

Тя трябва да се откаже от растежа, базиран на потреблението

Проектобюджетът няма да бъде представен през тази седмица и все още не се знае дали румънският парламент ще го гласува преди края на годината.

Независими анализатори, анкетирани от Ziarul Financiar, изразяват скептицизъм по отношение на двигателите, които могат да подкрепят подобна стабилeн ръст на икономиката.

Ръстът на БВП на Румъния ще се забави до около 4.3% през 2018 г. от 7.1% през 2017 г., а международните институции предвиждат допълнително забавяне през следващата година.

В следващите 2 години България ще изпревари Румъния по ръст на икономиката

В следващите 2 години България ще изпревари Румъния по ръст на икономиката

Очаква се страната ни да стане лидер по растеж в региона

Това е в унисон с прогнозата на експертите от UniCredit Group, които изразиха очакване румънската икономика да се забави сериозно и да бъде изпреварена от българската през 2019 г. и 2020 г.

Разходите от 10 млрд. евро (10 млрд. леи - 2.15 млрд. евро, според други източници) за инвестиции, които лидерът на управляващата коалиция Ливиу Драгня обеща на местните власти, засилиха съмненията спрямо бъдещата бюджетна дисциплина.

Според икономисти правителството обещава твърде големи разходи и е малко вероятно да избегне нарушаването на дефицита от 3%. Високият растеж също е под въпрос.

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

По един показател северната ни съседка изостава зад всички държави членки

"Не може да се заключи, че целта за растеж от 5.5% е погрешна, това е само прогноза. Но не бих заложил на разказа за инвестиции - в миналото нямаше много публични инвестиции, не разбирам защо ще бъдат направени през следващата година", казва независимият анализатор Драгош Кабат.

Следващата година ще бъде трудна не само за Румъния, но и за Европа. Друг независим анализатор - Лориан Лунгу също поставя под въпрос сценария за растеж чрез инвестиции на правителството. Лунгу отбелязва влошаването на макроикономическите перспективи в цяла Европа.