Компаниите в съседна Румъния имат 31 378 незаети работни места, като по-голямата част от тях са регистрирани в Букурещ, показват официални данни, цитирани от местния сайт Business Review.

Свободните места в столицата достигат 4700, сочат изчисленията на румънската Национална агенция за заетостта. Над 2000 работници търсят в окръзите Прахова и Арад, а над 1000 - в Клуж, Тимиш, Долж, Яш и Сибиу.

Според статистиката най-много хора се търсят неквалифицирани работници за дейности, като асамблиране, както и други в промишлеността, търговията и други.

Междувременно публикувано преди месец изследване, покриващо Румъния и България, показа, че компаниите от северната ни съседка, които се намират в близост до южната граница, привличат български работници с обещанията за по-високи заплати.

Основно те са се насочили към хора, живеещи в северозападния регион. Тогава стана ясно, че това са фирми, предимно заети в химическата индустрия и строителството. Те предлагат средно възнаграждение между 1300 и 1500 лева.

Изследването показва още, че към момента около 250 българи всеки ден пътуват до Румъния, където работят, в заводи за пластмасови изделия и в строителството.