Румъния ще се превърне в лидер по икономически растеж в целия Европейски съюз, а брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението сериозно ще скъси дистанцията си спрямо западноевропейските държави в следващите няколко години.

Това обещават от управляващата Националлиберална партия в своя стратегия за икономическото развитие на страната до 2024 година, съобщават Hotnews.ro, цитирани от Romania Insider.

Според нея към края на този период северната ни съседка ще постигне икономически растеж над 6%, а БВП на страната ще се увеличи от около 92 милиарда евро към момента до над 300 милиарда евро през същия период. Това означава, че правителството в Букурещ очаква икономиката да стане 3 пъти по-голяма в рамките на следващите 3 години.

4-часов работен ден и орязване на заплатите на чиновниците в Румъния. Ще се случи ли?

4-часов работен ден и орязване на заплатите на чиновниците в Румъния. Ще се случи ли?

Подобни мерки коментират от централната банка в страната

Така БВП на глава от населението ще мине 8% от средното за всички 27 членки на ЕС до края на 2024 година.

В стратегията е заложено още, че заетостта ще се увеличи с над 10% от настоящото си равнище или през следващите 3 години ще бъдат добавени над 560 000 работни места.

Също така средната нетна заплата в Румъния ще се увеличи с 36,6% до 1000 евро през същия период, а пенсиите ще бъдат с 46% по-високи от 2019 година в номинално изражение. В допълнение от управляващата партия очакват покупателната способност да нарасне с над 30% при равнище на инфлацията под 2 на сто.

Румънците получават до 15 000 евро за нова дограма и изолация

Румънците получават до 15 000 евро за нова дограма и изолация

От програмата ще могат да се възползват 9 000 домакинства