През последните няколко години Румъния многократно увеличаваше размера, както на минималната заплата, така и на възнагражденията в държавния сектор. С цел да подкрепи и стимулира потреблението, през 2017 година Букурещ обяви амбициозен план за драстично увеличение за държавните служители, който трябваше да бъде изпълнен в следващите 5 години.

2020 година обаче може да донесе сериозни промени в тази посока в условията на корона кризата, която повиши значително дефицита на Румъния. Показателят се очаква да мине 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и заради това фискалната консолидация се превърна в гореща тема за страната.

На фона на всичко това от централната банка в страната призоваха за по-сериозни мерки за съкращаване на разходите или по-конкретно за значително орязване на работната седмица и заплатите на държавните служители.

"Служителите в бюджетния сектор в Румъния трябва да работят само четири дни в седмицата и възнагражденията им да бъдат намалени с 20%", смята главният икономист на Националната банка на Румъния Валентин Лазеа.

"Не е нормално средните заплати в бюджетния сектор да бъдат по-високи от тези в частния", коментира той пред Profit.ro, цитирани от Romania Insider.

Лазеа обаче не уточнява как 4-часовият работен ден би могло да бъде приложен за работещите в училищата и болниците в страната. Икономистът призовава освен за орязване на разходите и за увеличаване на приходите в хазната. Конкретно той предлага повишаване на данъците върху собствеността.

"Без подобни мерки публичният дефицит ще надхвърли 8% от БВП и през следващата година", предупреждава експертът.

Междувременно ръководителят на Фискалния съвет в Румъния Даниел Дайнау смята, че фискална консолидация е необходима, но процесът трябва да бъде плавен и да продължи през следващите 3-4 години. "По-бърза фискална консолидация може да предизвика рецесия", смята той. Експертът добавя, че при намаляването на публичния дефицит трябва да се вземе предвид, както преструктурирането на разходите, така и на приходите.

"Твърдението, че фискалните и бюджетните приходи не могат да бъдат увеличени, е невярно. Бюджетната консолидация, не само фискалната - тъй като се отнася и до увеличаването на приходите, би позволила на Румъния в механизма ERM II около 2025 година", добавя той.

Планираното двойно увеличение на заплатите в бюджетния сектор

През 2017 година парламентът в Букурещ прие законопроект, който предвиждаше значителен ръст на заплатите в бюджетния сектор през следващите 5 години.

Според него това трябваше да засегне 1 милион държавни служители, а разходите за постигането на тази цел трябваше да бъдат в размер на 10 милиарда евро. При учителите, например, се очакваше 100% ръст на възнагражденията между 2018 и 2022 година.