Докато повечето европейски правителства наливат допълнителни средства в бюджетите си за отбрана, изглежда, че военната дейност на Кремъл може да се забави.

Скорошни медийни публикации предполагат вероятно 5-процентово орязване на обществените поръчки в сферата на отбраната, тъй като Русия изпитва трудности с изключително ниските цени на петрола и продажбите на природен газ, които движат икономиката ѝ, пише Business Insidеr, позовавайки се на The Fiscal Times.

Великобритания удвоява бюджета си за киберотбрана

Великобритания удвоява бюджета си за киберотбрана

В борба с тероризма

Руският президент Владимир Путин, който управлява страната по един или друг начин от 2000 г. насам, започна масивно и скъпо обновяване на военната структура на държавата през 2011 г., включително вливане на стотици милиарди долари за инвестиции в модерна екипировка за период от няколко години.

Сега обаче цените на петрола затъват на световните пазари, дори когато Кремъл води открита война със Сирия и скрита в Източна Украйна. Руското министерство на финансите изрази гласно съображенията си относно бюджета и дори призова за съкращения на средствата за отбрана, което Путин досега отхвърляше.

Признанието, че разходите в сектора не са имунизирани към по-мащабните проблеми, които засягат руската икономика, би се възприело като отстъпление на Владимир Путин, дори ако визираните суми са относително малки.

Готви ли се Япония за война? Токио с най-големия от всякога бюджет за отбрана

Готви ли се Япония за война? Токио с най-големия от всякога бюджет за отбрана

В страната влизат в сила по-строги мерки за сигурност

Твърди се, че потенциалното орязване на бюджета за отбрана ще достигне около 1,3 милиарда долара. Тук е добре да се отбележи, че обществените поръчки в сектора са перо от руския бюджет за отбрана, така че тази сума не представлява 5-процентовото съкращение на общите разходи на бюджета.

Според държавната информационна агенция ТАСС бившият финансов министър Алексей Кудрин е заявил през януари, че „намаляването на разходите за отбрана е неизбежно”. Бившият министър добавил, че макар да има възможност за отлагането на съкращаването за кратко време, самият той не вярвал, че средствата за отбрана са недосегаема „свещена крава”.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков миналия петък заяви пред представители на медиите, че не може да потвърди появилата се информация за предстоящо орязване на бюджета за отбрана.

„Обмислят се различни начини за намаляване на разходите. Не мога да кажа нищо категорично по този въпрос към момента”, обясни Песков.

Перото за отбрана съставлява около 4% от БВП на Русия и голяма част от тези средства се вливат директно в руската икономика чрез огромната отбранителна индустрия на страната. Всяко забавяне на финансирането на военните сили вероятно ще окаже ефект върху икономиката като цяло.

Ето колко пари дава за отбрана всяка страна в НАТО

Ето колко пари дава за отбрана всяка страна в НАТО

Къде е България?