Коронавирусът, който вече отне живота на 490 души, а над 24 000 души са заразени, застигна и пазара на суровини. Първият по-сериозен сигнал дойде от медта, а сега инвеститорите трябва да гледат и към реакцияна на петрола. Причината за това е, че металът е смятан за барометър на здравето на световната икономика. А то, от своя страна, предполага какво ще е търсенето на петрол и природен газ в бъдеще.

Много полети до Китай бяха отменени, фабриките в страната остават затворени и налице са вече първите коментари, че това ще засегне търсенето и доставките на суровини, пише специализираният сайт OilPrices.

В началото на седмицата цената на медта се сви с 12%. Междувременно икономистите прогнозираха, че растежът на втората най-голяма икономика ще се свие с един процентен пункт или повече. А това е лоша новина на първо място за метала, а оттам и за петрола и синьото гориво.

Какво е общото между тях?

Тъй като е свързан с производството, промишленото производство, строителството, инженерството, не на последно място и с информационните технологии и с други сектори, медта е най-добрият индикатор за състоянието на световната икономика и на глобалното търсене.

Има и силна корелация между представянето на метала и петрола, тъй като и двете суровини реагират бурно на фундаменталните икономичесик фактори. Разбира се, тяхното представяне на пазара не върви 1 към 1.

През последното десетилетие връзката между тях се промени след шистовия бум в САЩ и развитието на зелената енергия. Все още обаче корелацията между тях остава силна.

Сега въпросът за милион долара е колко бързо китайското производство ще се възстанови от кризисната ситуация, в която се намира в момента. Конкретен отговор трудно би могло да бъде даден, тъй като епидемията все още не е овладяна и се разраства с бързи темпове.

Според изчисления на Bloomberg пазарът на петрол може да загуби 20% от дневното търсене от страна на Китай.